Медики нагадують прості правила, що допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям при вживанні грибів

Медики нагадують прості правила, що допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям при вживанні грибів (1)
Дикорослі гриби не можна їсти дітям до 12-14 років, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.
Гриби вважаються «важкою їжею» і навіть здоровим людям не рекомендовано їх їсти у значних кількостях. Вони уповільнюють виділення шлункового соку, а це погіршує процес травлення їжі. Все через азотовмісний полісахарид – хітин, який за своєю будовою дуже близький до целюлози рослин. Ці речовини не перетравлюються і не засвоюються нашою травною системою. Тому дикорослі гриби не можна їсти дітям до 12-14 років, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми. Про це розповіли у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
«Перші симптоми отруєння можуть виникнути від 30 хвилин до 2 годин після споживання грибів. А саме: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, відчуття задишки, зниження пульсу, галюцинації, підвищення температури тіла.
Першою допомогою має бути промивання шлунку. Пити величезну кількість кип’яченої води та викликати блювотний рефлекс. І так доти, поки в шлунку не залишиться залишків їжі. Далі – прийняти сорбенти. І споживати багато рідини: підсоленої чи мінеральної води, щоб підтримувати водно-сольовий баланс.
Слід звернутися до лікаря або викликати екстрену медичну допомогу для госпіталізації в стаціонар. Й дотримуватися ліжкового режиму», – зазначив лікар з медицини невідкладних станів станції «Самбір» Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ростислав Заяць.
Категорично не можна одночасно з грибами вживати в їжу кисломолочні продукти чи алкоголь. Це несумісні продукти, що прискорюють всмоктування токсинів в організм людини.
«Слід сказати, що гриби не є якоюсь унікальною чи корисною їжею. Так, вони містять у своєму складі такі речовини як калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор; вітаміни А (каротин), вітаміни групи В, С, D і РР. Проте варто зазначити, що всі ці речовини з грибів дуже погано засвоюються організмом людини. А ще гриби здатні накопичувати з повітря, ґрунту і води важкі метали, органічні токсини і радіоактивні речовини. Тому їх потрібно збирати тільки в екологічно чистих районах. А ще не беріть сухі гриби», – наголосив Ростислав Заяць.
Медики нагадують прості правила, що допоможуть уникнути проблем зі здоров’ям при вживанні грибів. Аби вберегтись від отруєння притримуйтесь простих рекомендацій:
- намагайтеся не споживати дикорослих грибів, замінивши їх на вирощені промислово;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- беріть в кошик лише добре відомі гриби;
- не збирайте надто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати із отруйними;
- навіть їстівний гриб перетворюється на отруйний, якщо росте на забрудненій території;
- не йдіть по гриби в посушливу погоду, в пересушених грибах концентрація токсинів значно підвищується;
- не споживайте сирі гриби;
- варити гриби потрібно в підсоленій воді, не менше трьох разів, по 30 хвилин, щоразу ретельно їх промиваючи на друшлаку;
- готові страви з грибами зберігати в холодильнику не більш як добу.
Читайте також: Цього року у Львівській області виявили вже другий випадок правця серед дітей