Мешканців та гостей області запрошують на Львівський ярмарок смаку
Тут відвідувачі зможуть спробувати та придбати органічні, молочні та крафтові локальні продукти.
У неділю, 7 травня, відбудеться Львівський ярмарок смаку. Захід організували з метою підтримки малих та середніх виробників сертифікованих органічних, крафтових молочних та локальних продуктів з України та, зокрема, Львівщини.
Про це розповіли сьогодні під час брифінгу у Львівській ОВА.
Як зазначила керівниця департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман торік ЛОВА разом з партнерами провела два успішні ярмарки для виробників крафтової продукції.
Вона наголосила, що крафтова продукція – це продукти харчування, які виготовляють за унікальною технологією та рецептурою.
Проведення цьогорічного ярмарку є надзвичайно актуальним заходом, особливо в умовах обмеження експорту, необхідності пошуку внутрішніх ринків для виробників, а також появи нових споживачів-внутрішньо-переміщених осіб, які ще наразі незнайомі з локальною продукцією.
«Ярмарок - це важливий інструмент підтримки фермерів, які попри війну та важкі економічні обставини, працюють у тилу задля перемоги, сплачують податки, забезпечують державу та фронт продуктами. З одного боку – це промоція фермерів, допомога в залученні додаткового клієнта та безпосередній збут продукції, а з іншого – можливість для споживача зустрітись із локальним виробником унікального якісного продукту», - зазначила Тетяна Гетьман.
На ярмарку приблизно пів сотні виробників органічних, крафтових молочних та локальних виробників України пропонуватимуть свою продукцію: меди, чаї, соки, сири й інші молочні продукти, пастилу, крупи, олію, джеми, м’ясні вироби та інші смаколики.
Серед них - сироварня «Гарбузовий рай».
Як розповіла її співзасновниця Соломія Братах на ярмарку презентуватимуть сири з коров’ячого молока за авторськими рецептами. Приємним бонусом для відвідувачів їх прилавку стане терта ружа – сухий конфітюр з пелюсток троянди спеціального сорту, яку вирощують самостійно. Наразі гості ярмарку зможуть її лише продегустувати, а з наступним врожаєм і придбати.
«Крафтові виробники працюють в дуже важких умовах вже 4-й рік, враховуючи ковід. Дуже важливо мати змогу десь виїжджати, представляти свою продукцію, охоплювати нові ринки збуту в цих умовах, знайомити нову аудиторію зі своєю продукцією. Також на таких ярмарках маленькі виробники мають можливість між собою спілкуватись, обмінюватись досвідом, започатковувати колаборації і спільно вирішувати питання в просуванні своєї продукції», - зазначила Соломія Братах.
Свою продукцію на ярмарку презентують і засновники крафтового виробництва олії холодного віджиму «Divo_oliya».
Як розповів його співзасновник Максим Линник «Divo_oliya» є сімейною справою, вимушено релокувались із Запоріжжя. Сьогодні виготовляють 13 видів олій, серед яких найпопулярніші: лляна, волоський горіх, кмин, гарбуз.
Усі види можна буде спробувати та придбати на ярмарку.
Львівський ярмарок смаку стане унікальною подією, яка об’єднає три компоненти: органічний, молочний та крафтових виробників. Зауважила президент ЛМГО «Екотерра» Наталія Чоловська.
На ярмарку буде представлена продукція сертифікованих органічних виробників: Львівщини, Волині, Тернопільщини, Одещини. Такий формат заходу є важливим для розвитку внутрішнього ринку та підтримки малих та середніх виробників продукції з доданою вартістю. Ми сподіваємось, що львів’яни та гості міста оцінять новий формат ярмарку і тих людей, які всупереч усьому виробляють якісну, чудову, унікальну продукцію», - зазначила вона.
Долучитись до популяризації ярмарку закликають і представників медіа. Для них організатори передбачили смачний, крафтовий бонус.
«Запрошуємо представників медіа розмістити анонс цієї події на трьох ресурсах та отримати від виробників чудові подарунки з органічними смаколиками. 9 перших медіа, які виконають цю умову, надішлють підтвердження і прийдуть на пресконференцію в день відкриття отримають свої смачні подарунки. Підтвердження виконання умов потрібно надсилати на мейл: ecoterralviv@gmail.com», - додала Наталія Чоловська.
На ярмарку львів’яни та гості міста матимуть можливість дізнатися більше про сертифіковані органічні продукти, скуштувати сири-переможці міжнародних та національних конкурсів, познайомитися із локальними виробниками Львівщини, а також взяти участь у відкритих майстер-класах, дегустаціях та вікторинах.
«Українському бізнесу надважливо ставати на шлях обʼєднання та взаємної підтримки. Тільки разом ми можемо стати рушійною силою української економіки та наближати нашу Перемогу. Наша місія — показати світу Україну через сир, тож ми готові і надалі представляти українські сири на міжнародній арені, і цього року знову плануємо участь України на World Cheese Awards 2023», - наголосила директорка департаменту ProCheese в Ardis Group Наталія Кагадій.
Ярмарок працюватиме: з 11:00 до 19:00 год. Місце проведення: м. Львів, вул. М. Коперника, 17 (подвір’я Палацу мистецтв).
В рамках заходу 7 травня з 10:00 до 11:00 відбудеться пресконференція за участі організаторів, партнерів та учасників Львівського ярмарку смаку. Пресконференція проходитиме в приміщенні Палацу мистецтв (2 поверх).
Представників ЗМІ запрошують реєструвати свою участь в пресконференції за посиланням: https://forms.gle/LYQt6PS8B9it8c5b9 . Кількість місць обмежена.
Детальніше про Львівський ярмарок смаку тут: https://www.facebook.com/events/957788718670852/?active_tab=discussion
Організатор Львівського ярмарку смаку: Львівська обласна військова адміністрація. Співорганізатори заходу: Львівська міська громадська організація «Екотерра», спільнота поціновувачів сиру «ProCheese»
Захід відбудеться під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України та за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.
Медіапартнер: OrganicInfo.ua
«Швейцарія протягом останніх двадцяти років підтримує агропродовольчий сектор України шляхом надання технічної допомоги. Ця підтримка зосереджена на розвитку органічного сільського господарства, доступі до фінансування для фермерів, безпечності харчових продуктів, якості молока та здоров’ї тварин, розбудові агарних бізнес-об’єднань із посиленим наданням послуг для малих і середніх підприємств. Такі заходи, як Львівський ярмарок смаку, є гарною нагодою висвітлити та підтримати роботу органічних та молочних виробників та інших учасників органічного та молочного секторів на внутрішньому ринку», - зазначив директор Програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні Андреас Хубер.
«Органічні та молочні виробники відіграють ключову роль, адже саме вони підтримують економіку та продовольчу безпеку України. Швейцарія разом з партнерами, Мінагрополітики, Держпродспоживслужбою та Львівською обласною військовою (державною) адміністрацією, надають всебічну підтримку для розвитку їхнього потенціалу. Зокрема, в рамках програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) та «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі» (OT4D) та за ініціативи «Органічна Ініціатива» була впроваджена грантова програма для органічних виробників та переробників, а також QFTP через консультативні проєкти з надавачами послуг в молочному секторі підсилила впровадження гуманітарного проєкту Швейцарії для господарств в чотирьох постраждалих областях шляхом покращення доступу фермерів до засобів, необхідних для підтримки гігієни виробництва молока», - додав менеджер програм, координатор органічного напряму відділу просування торгівлі, з Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) Сільван Хунгербюлер.