To the page beginning
Перейти до основного вмісту
CC logo

Львівська обласна військова адміністрація

Ukrainian trident Diia
Головна
Новини

Що необхідно знати про ботулізм: роз’яснення епідеміологів

Департамент охорони здоров’я
12 червня 2022, 11:30
286135881 744891453419811 6277376996324119123 N

286135881 744891453419811 6277376996324119123 N

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що може міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

Як зазначають в Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ,  захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних (без кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні, грибні та рибні вироби.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням  консервів домашнього консервування. Під час воєнного стану споживання консерв зростає, отже:

  • При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. 
  • Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.  
  • При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. 
  • Найбільш безпечне консервування забезпечує АВТОКЛАВ!
  • Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. 

Перед вживанням консерв домашнього виготовлення слід:

  • Проварити мінімум 10 хвилин вміст банки або
  • Просмажити 10 хвилин або
  • Занурити вміст банки у духову шафу при температурі 180 градусів на 10 хвилин!

Основні симптоми ботулізму: Двоїння в очах, погіршення зору, «сітка» перед очима, м’язева слабість, порушення мови, порушення ковтання, можливе порушення дихання. При появі ознак – слід негайно звернутись до медичного працівника!

Поділитись

Facebook Telegram

Новина за темою

08/09/2025
На Львівщині у 75-річної жінки зафіксували випадок ботулізму
07/06/2023
Масовий мор риби почався на Дніпропетровщині: рекомендації МОЗ щодо вживання риби у найближчий період

Поділитись

Facebook Telegram
Теги
ботулізм

Останні новини

Усі новиниArrow Image
У Львові обговорили розвиток пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк курорту “Немирів”»
12/11/2025
У Львові обговорили розвиток пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк курорту “Немирів”»
12/11/2025
Бійці оперативного призначення «Хартія» отримали 4 комплекси БпАК за підтримки Львівської ОВА
12/11/2025
У Львівському перинатальному центрі хірурги врятували немовля з атрезією стравоходу
12/11/2025
У Новояворівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 запрацював оновлений харчоблок
12/11/2025
Лопатинська дитяча музична школа отримала європейський грант — нові музичні інструменти для юних талантів
12/11/2025
Нові ринки для експортерів: Львівщина планує торговельну місію до Північної Македонії
12/11/2025
Мешканців Львівської області запрошують долучитися до оцінки впливу на довкілля планованої діяльності

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

Footer logo

Львівська обласна військова адміністрація

Офіційний вебсайт

Адреса:
79000, Львів,
вулиця Володимира Винниченка, 18

Адреса:
79000, Львів,
вулиця Володимира Винниченка, 18

Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

299-91-44

Телефон
Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

16-84

Гаряча лінія

zvern@loda.gov.ua

Електронна пошта

Мапа сайту

Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

Мапа сайту

CC logo

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту
thedigital@loda.gov.ua
Розроблено в SoftServe created
За підтримки Sombra supported