На Львівщині у 75-річної жінки зафіксували випадок ботулізму

Ботулізм/фото з відкритих джерел
Причиною стало вживання в’яленої риби.
Жителька Самбірщини звернулася до лікарні зі скаргами на запаморочення, двоїння в очах та сухість у роті. Її госпіталізували до КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» з попереднім діагнозом «ботулізм». Під час епідеміологічного розслідування з’ясували, що напередодні пацієнтка вживала в’ялену рибу, придбану на стихійному ринку.
Наразі стан 75-річної пацієнтки важкий. Жінці ввели протиботулічну сироватку та надають медичну допомогу відповідно до протоколів. Цьогоріч це вже сьомий випадок ботулізму у Львівській області.
Ботулізм - це гостра токсикоінфекція, яка становить загрозу життю. Найчастіше виникає після вживання в’яленої, копченої чи консервованої продукції домашнього або сумнівного походження.
Фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України наголошують, що не варто купувати рибу, м’ясні вироби та консерви на стихійних ринках без відповідних документів. Краще уникати протермінованих продуктів чи з порушенням умов зберігання, не споживати консерви з ознаками бомбажу (здуття кришки) і при перших симптомах, таких як порушення зору, ковтання, слабкість, сухість у роті, - негайно звертатися по медичну допомогу.
Читайте також: Дві медичні установи області об’єднують зусилля у боротьбі з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом