To the page beginning
Перейти до основного вмісту
CC logo

Львівська обласна військова адміністрація

Ukrainian trident Diia
Головна
Новини

Смак традицій: на Львівщині провели унікальний кулінарний конкурс серед студентів ЗПТО «Автентичні страви України»

Департамент освіти і науки
04 червня 2025, 16:32
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (3)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (3)

3 червня у Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу зібралися найкращі студенти закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, аби позмагатися за звання найкращого кухаря та відтворити унікальні старовинні рецепти української кухні.

Ініціаторами конкурсу виступили департамент освіти і науки ЛОДА та Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Львівській області.⠀

Перший етап конкурсу проходив безпосередньо в закладах освіти: завданням було знайти автентичний рецепт, відтворити його з дотриманням традиційної технології, але з використанням сучасного обладнання. Фінал конкурсу відбувся у Львові.

Серед 47 закладів професійної освіти Львівщини 27 здійснюють підготовку за спеціальностями «кухар», «кондитер» і «пекар» - і всі взяли участь у змаганнях.

Конкурс спрямований на збереження унікальних українських рецептів, які передаються з покоління в покоління, а також на популяризацію гастрономічної спадщини регіонів - наголосив директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

Звертаючись до учасників, він зазначив:

«Ви популяризуєте українську кухню, а отже прославляєте Україну. Наша кухня надзвичайно багата, і це свідчить про те, що ми народ із глибокими традиціями. Незалежно від того, хто сьогодні здобув призові місця, переможцями є всі. Бо любити свою справу і свій фах - це запорука як професійного, так і особистого успіху».

Він також висловив переконання, що конкурс стане щорічною традицією. Олег Паска подякував Збройним силам України за можливість навчати й навчатись, а також висловив вдячність студентам, педагогам та майстрам виробничого навчання за небайдужість і гідний внесок у справу збереження національної ідентичності.⠀

Голова комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Парасковія Дворянин підкреслила:

«Я думаю, що кухня - це про те, ким ми є. Коли ми говоримо «борщ», «вареники», навіть коли кажемо «сало», ми відразу уявляємо, який він - український характер. Кухня - це про зв’язок із нашими бабусями й дідусями, бо ми згадуємо, як брали старовинні рецепти й дивилися: що пекла наша бабуся чи прабабуся. Кухня - це також про запах рідного дому. Якщо я зараз скажу «Різдво» чи «Великдень», то кожен із нас не лише уявляє, але й відчуває аромат тих страв. Кухня - це політика. Коли українську страву визнають надбанням ЮНЕСКО ми розуміємо, що ми сильніші, ніж ті, хто збоку від нас».⠀

Учасників оцінювало компетентне журі - львівські шеф-кухарі та гастроексперти. Серед них - представники ресторану «RAFAEL», Інституту галицької кухні, ресторанів «Фабрика піци», «Старий млин» та «РОСА».⠀

Голова журі, Андрій Козерема, засновник сімейних ресторанів «Фабрика піци», зазначив:

«Діти дуже старались, вони показали високий рівень професійної підготовки, і насправді було важко вибрати найкращих. Було представлено багато старовинних, оригінальних рецептів».⠀

Заступниця голови журі, завідувачка Лабораторії професійної підготовки НМЦ ПТО у Львівській області Олександра Пікарось додала:

«Діти були вмотивовані, вони показали все, що вміють. Велика подяка їхнім педагогам, бо культура приготування їжі, стан робочого місця, поведінка й робота на кухні - усе було на дуже високому рівні. Очевидно, проведена велика пошукова робота: діти розповідали, що рецепти дізнавалися від своїх бабусь. Лише троє зізналися, що скористалися інтернетом».⠀

Переможці конкурсу:

Перше місце:

Ольга Добуш, Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу - страва: Ребра по-селянськи з буряковим духом

Друге місце:

Діана Мирна, Міжрегіональний центр ПТО художнього моделювання і дизайну м. Львова - Цесарка для княгині - страва миру

Лідія Курнікова, Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва - Кльопси з ніжними кукурудзяними лиганцями та кремом з галицької лободи

Третє місце:

Ольга Ткач, Самбірський професійний ліцей - Капустяна втіха

Дмитро Грицик, Львівське вище професійне училище харчових технологій - Яловича вирізка з лісовим кремом та карамелізованим буряком

Ігор Вереницький, Меденицький аграрно-технологічний професійний коледж - Ковбаска з картоплі

Переможці отримали грошові премії від 6 000 до 10 000 грн.⠀

Також двоє учасників відзначили додатково у номінаціях:
⠀
Номінація «Сучасне надзвичайне поєднання смаків»
Ольга Хамула, Угнівський АБЛ – Книш-цибульник
⠀
Номінація «Відновлення забутих рецептів»
Соломія Бугір, Боринський ПЛ НПР – Панчак («Сила Бойка»)

Коментарі учасників:

Юлія Косько, Золочівський професійний ліцей, 3 курс - страва Деруни по-селянський з грибним соусом:

«Колись моя бабуся, яка родом із Закарпаття, готувала таку страву. Там деруни називають «кийзликами». Це шар дерунів, підсмажене м’ясо, грибний соус, спеції — і так кілька шарів, запікаємо в духовці».

Людмила Комарницька, майстер виробничого навчання Боринського професійного ліцею народних промислів і ремесел:

«У нашому ліцеї темі відродження автентичної української кухні приділяють особливу увагу. Насамперед це бойківська кухня, адже це наш регіон. Ми представили стародавню ритуальну страву «Панчак». «Пан» - означає Бог, «чак» - насичення. Рецепт записаний зі слів жительки села Гусне - це найвища точка Турківщини. Страву готували після завершення випасу вівців, після храмового свята Петра і Павла. Сходилася громада, і у великому казані готувався панчак. Потім його запікали в печі найстаршої газдині. Це - запечені свинячі хвостики. До них подавали «ощипок» (груба паляниця, яку треба відщипувати) і соус із лісових ягід. Вважалося, що цей соус повертає пастухам силу».

Михайло Саган, Новояворівське ВПУ, майбутній кухар-кондитер:

«Я приготував сіканці в підливі з ясєвим пюре. Це січене куряче м’ясо з пшоном. До них подається особливий соус із соку кропиви. Цей давній рецепт мені порадила майстриня. Журі запитало, чому не яворівський пиріг - відповів, що буде наступного разу».

За результатами конкурсу планується створення електронного кулінарного каталогу з відеододатками, які демонструватимуть покрокове приготування кожної представленої страви.

Конкурс планують зробити щорічним, а в майбутньому - залучати учасників з інших областей України.

З огляду на те, що захід став справді унікальною подією у справі відродження, збереження та популяризації української кухні, буде також оприлюднено повний перелік конкурсних страв - справжня смакова насолода вже від самих назв. Тут кожне слово знайоме й рідне, навіть якщо іноді доводиться зазирати в словник, щоб повніше зрозуміти його значення.

▫️ Самбірський ПЛ – Капустяна втіха

▫️ Сокальський ПЛ – Вепрове м’ясо з городиною

▫️ Новояворівський ЦПТО – Верещака

▫️ Бориславський ПЛ – Печеня з хроном

▫️ Золочівський ПЛ – Деруни по-селянському

▫️ Львівське ВПУТтаСП – Філе щуки на волоці з клекуцьохою із соусом хріну, петрушки та меліси

▫️ ВПУ № 19 м. Дрогобича – Реберця, томлені зі складним гарніром

▫️ Львівський ПКГТтаРС – Ребра по-селянськи з буряковим духом

▫️ МЦ ПТО ХМД м. Львова – Цесарка для княгині — страва миру

▫️ ВПУ № 29 м. Львова – Гостина по-вижлівськи з ощипком

▫️ Львівське ВПУ ТС – Завиванці з яловичини із квасолевими гамбовцями та гарбузовою бабкою

▫️ Львівське ВППУ – Верещака

▫️ ВПУ № 34 м. Стрия – Яловичина вирізка з лісовим кремом та карамелізованим буряком

▫️ Львівське ВПУ ХТ – Качине філе під вишневим соусом із гарбузовим мусом

▫️ Добротвірський ПЛ – Рулька свина запечена

▫️ Червоноградське ПГБЛ – Шпундра

▫️ Львівське ПУ СОП – Шарпаниця з картоплею по-селянськи, запеченими овочами та вишневим соусом

▫️ Рава-Руський ПЛ – Шпундра

▫️ Перемишлянський ПЛ – Гречаники з м’ясним фаршем

▫️ Львівське ВПУ ДБ – Кльопси з ніжними кукурудзяними лиганцями та кремом з галицької лободи

▫️ Новояворівське ВПУ – Сіканці в підливі з ясєвим пюре

▫️ ВПУ № 71 м. Кам’янка-Бузька – Бундзики

▫️ Меденицький АТ ПК – Ковбаска з картоплі

▫️ Угнівський АБЛ – Книш-цибульник

▫️ Боринський ПЛ НПР – Панчак («Сила Бойка»)

▫️ Олеський ПЛ – Щіпане тісто на сливах

▫️ Жидачівський ПЛ – Завиванець удецький.

Поділитись

Facebook Telegram

Новина за темою

12/05/2025
«Автентичні страви України»: на Львівщині стартував обласний конкурс серед юних кулінарів
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (2)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (2)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (1)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (1)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (5)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (5)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (7)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (7)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (6)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (6)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (4)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (4)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (8)

Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (8)

Arrow slider next
Arrow slider prev
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (2)
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (1)
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (5)
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (7)
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (6)
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (4)
Смак Традицій На Львівщині Провели Унікальний Кулінарний Конкурс Серед Студентів ЗПТО «Автентичні Страви України» (8)
Arrow slider next
Arrow slider prev

Поділитись

Facebook Telegram
Теги
автентичні рецепти
смак традиці

Останні новини

Усі новиниArrow Image
Легка промисловість Львівщини продовжує розвиватися попри повномасштабну війну
06/06/2025
Легка промисловість Львівщини продовжує розвиватися попри повномасштабну війну
06/06/2025
Важливо: інформація щодо порядку категоризації об'єктів критичної інфраструктури
06/06/2025
Для представників влади, бізнесу та експертів провели стратегічну консультацію з потенціалу вугільного мікрорегіону
06/06/2025
Лише за травень у Львівській області понад 1800 осіб долучилися до навчань із національного спротиву
06/06/2025
У день професійного свята львівські журналісти завітали до галереї та створили власні художні роботи
06/06/2025
Фінансова підтримка громадських об’єднань ветеранів та осіб з інвалідністю: визначили переможців конкурсу
06/06/2025
Літній відпочинок без шкоди: як прості правила поведінки на природі допомагають зберегти довкілля 

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

Footer logo

Львівська обласна військова адміністрація

Офіційний вебсайт

Адреса:
79000, Львів,
вулиця Володимира Винниченка, 18

Адреса:
79000, Львів,
вулиця Володимира Винниченка, 18

Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

299-91-44

Телефон
Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

16-84

Гаряча лінія

zvern@loda.gov.ua

Електронна пошта

Мапа сайту

Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

Мапа сайту

CC logo

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту
thedigital@loda.gov.ua
Розроблено в SoftServe created
За підтримки Sombra supported