To the page beginning
Перейти до основного вмісту
CC logo

Львівська обласна військова адміністрація

Ukrainian trident Diia
Головна
Новини

«Автентичні страви України»: на Львівщині стартував обласний конкурс серед юних кулінарів

Департамент освіти і науки
12 травня 2025, 14:24
Володимир Бобко та Олег Паска

Володимир Бобко та Олег Паска

Конкурс планують зробити щорічним, а надалі — запросити до участі представників з інших областей.

На Львівщині оголосили про старт обласного конкурсу серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти — «Автентичні страви України». Конкурс спрямований на збереження унікальних рецептів української кухні, які передаються з покоління в покоління, а також на популяризацію гастрономічної спадщини регіонів. Участь у ньому візьмуть учні закладів професійної освіти Львівської області, які навчаються за професіями «кухар», «кондитер» і «пекар».

«У кожної країни є страви, притаманні саме її культурі. Наші автентичні рецепти — це частина національної ідентичності, яка заслуговує на збереження. Щоб зацікавити молодь у вивченні та передачі гастрономічної спадщини, ми спільно з навчально-методичним центром ініціювали конкурс «Автентичні страви України». Завданням учасників стане віднайти унікальні рецепти та відтворити їх, поєднуючи традиційні технології з можливостями сучасного кулінарного обладнання», — зазначив директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

Конкурс має на меті:

  • популяризувати забуті рецепти, які втрачаються через глобалізацію;
  • підтримати обдаровану молодь;
  • зберегти локальні кулінарні особливості регіонів;
  • підкреслити цінність нематеріальної культурної спадщини через національну кухню.

Змагання проходитиме у два етапи. У першому учні подають на розгляд комісії в закладі освіти рецепти страв із зазначенням регіону походження та інформацією про людину, яка передала рецепт. У другому, фінальному етапі, братиме участь лише один переможець від кожного навчального закладу.

«Перший етап відбудеться у закладах професійної освіти, де є спеціальності кухаря, кондитера, пекаря та інші пов’язані з гастрономією. Переможці цього етапу візьмуть участь в обласному фіналі, де матимуть можливість відтворити подані страви. Нашою кінцевою метою є створення електронного каталогу з відеододатками, у яких буде детально показано процес приготування кожної страви», — розповів Олег Паска.

Оцінювання учасників відбуватиметься відкрито та об’єктивно. До складу журі увійдуть незалежні експерти: професійні кухарі, освітяни та представники громадських організацій. Переможці отримають дипломи та призи. Планується нагородити одне перше місце, два других і три третіх. Також інформацію про авторів рецептів розмістять в електронному каталозі.

«Зі 48 закладів професійної освіти області 27 здійснюють підготовку за відповідними спеціальностями. Це значна кількість здобувачів освіти, і конкурс стане чудовою нагодою продемонструвати рівень їхньої фахової підготовки.Після внутрішнього відбору кожен заклад представить одного переможця, який змагатиметься на обласному рівні. Оцінюватиме конкурс незалежне журі, до складу якого увійдуть кухарі з провідних українських ресторанів», — повідомив директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області Володимир Бобко.

Навчальні заклади можуть подавати рецепти різних категорій — як основних страв, так і десертів.

За словами Володимира Бобка, Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу, який має сучасну матеріально-технічну базу, забезпечить всі необхідні умови для проведення фінального туру. Це дозволить учасникам максимально розкрити свої професійні навички.

Проведення фінального етапу конкурсу попередньо заплановано на 3 червня.

Конкурс планують зробити щорічним, а надалі — запросити до участі представників з інших областей.

Поділитись

Facebook Telegram

Новина за темою

16/12/2024
Стали відомі імена переможців конкурсу «Практичний психолог року – 2024»
21/12/2023
У Львівській ОВА нагородили переможців обласного конкурсу «Молодий тренер року»
11/11/2023
Директором Дому Франка у Львові обрали Богдана Тихолоза
Олег Паска (3)

Олег Паска (3)

Володимир Бобко

Володимир Бобко

IMG 1155

IMG 1155

Arrow slider next
Arrow slider prev
Олег Паска (3)
Володимир Бобко
IMG 1155
Arrow slider next
Arrow slider prev

Поділитись

Facebook Telegram
Теги
обласний конкурс
кулінари
автентичні рецепти

Останні новини

Усі новиниArrow Image
Яворівська РВА провела мистецьку акцію «Тобі, Митрополите…», яка стала простором для творчого осмислення спадщини Андрея Шептицького
02/06/2025
Яворівська РВА провела мистецьку акцію «Тобі, Митрополите…», яка стала простором для творчого осмислення спадщини Андрея Шептицького
02/06/2025
Ще 21 безпілотник вирушив зі Львівщини на передову – до наших захисників зі 7-го прикордонного Карпатського загону
02/06/2025
Обережно, змії: жителям області нагадують прості правила безпеки на природі
02/06/2025
Понад 300 людей на Львівщині отримали шанс на безпечне життя завдяки соціальному перевезенню
02/06/2025
На Львівщині за підтримки ОБСЄ відкривають чотири дитячих простори «Твій» для дітей, постраждалих від війни
02/06/2025
У Львівській області триває збір заявок на компенсацію витрат за комунальні послуги за прихисток ВПО: визначено чіткі терміни та алгоритми
02/06/2025
На Львівщині обрали найспортивнішу сімʼю області

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

Footer logo

Львівська обласна військова адміністрація

Офіційний вебсайт

Адреса:
79000, Львів,
вулиця Володимира Винниченка, 18

Адреса:
79000, Львів,
вулиця Володимира Винниченка, 18

Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

299-91-44

Телефон
Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

16-84

Гаряча лінія

zvern@loda.gov.ua

Електронна пошта

Мапа сайту

Слідкуй за нами:
Youtube Facebook Telegram

Мапа сайту

CC logo

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту
thedigital@loda.gov.ua
Розроблено в SoftServe created
За підтримки Sombra supported