Як провести ефективні закупівлі під час модернізації харчоблоків закладів освіти: на Львівщині провели навчальний тренінг

Як Провести Ефективні Закупівлі Під Час Модернізації Харчоблоків Закладів Освіти На Львівщині Провели Навчальний Тренінг (3)
У Державному бюджеті України на 2025 рік на модернізацію харчоблоків для місцевих бюджетів передбачили субвенцію в розмірі 960 млн гривень.
Це тема навчального тренінгу, який 17 березня пройшов у Львові в офлайн та онлайн форматах, а також була організована трансляція у YouTube. Організаторами заходу виступили Міністерство освіти і науки України спільно з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні (EUACI).
У тренінгу взяли участь представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підрядних організацій, які можуть стати учасниками процедури закупівель, а також на уповноважених осіб у сфері публічних закупівель.
Захід відбувся у рамках ініціативи першої леді Олени Зеленської щодо реформи шкільного харчування, спрямовані на комплексну модернізацію їдалень (харчоблоків) закладів освіти.
Одразу додамо, що у Державному бюджеті України на 2025 рік на це для місцевих бюджетів передбачили субвенцію в розмірі 960 млн гривень.
Ці кошти будуть спрямовані на реалізацію публічного інвестиційного проєкту, зокрема на:
- придбання обладнання;
- створення, реконструкцію та капітальний ремонт їдалень (харчоблоків) закладів освіти.
Зокрема, програма тренінгу включала такі виступи:
- Моніторинг та контроль реалізації державної субвенції на модернізацію харчоблоків. Роль Антикорупційної ініціативи ЄС;
- Прозорі та ефективні закупівлі робіт на модернізацію харчоблоків: кейси та рекомендації;
- Огляд проблем та питань при проведенні закупівель; громадського моніторингу та досліджень
- Особливості роботи у Prozorro Market.
Заступник директора департаменту освіти і науки ЛОДА Мар’яна Дмитрів, яка взяла участь у тренінгу, зазначила: «Коли говорити про ефективність закупівель, то насамперед хотіла б звернути увагу на те, замовники діють від імені держави й витрачають кошти платників податків. Тому тендери мають відбуватися прозоро та ефективно, з максимальною економією коштів. Для цього створена відповідна інфраструктура, зокрема система Прозоро. Також вже напрацьована нормативна база, на жаль, вона складна, але треба докласти максимум зусиль, що досконало опанувати її. Це, власне, запорука того, що потім не буде питань від відповідних органів».
Насамкінець для учасників тренінгу була організована ознайомча поїздка до Новороздільського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3 ім. А. Гергерта (Львівська область).
Директор ліцею Володимир Павлів, приймаючи гостей, наголосив: «Наразі законодавчо не визначено ані типового, ані орієнтовного переліку обладнання для шкільних харчоблоків. Тому коли ви облаштовуєте або модернізуєте харчоблок, зважайте на особливості закладу і на те, як у ньому організоване харчування.
Заступник міського голови Нового Роздолу Ольга Ганачевськ нагадала, що коли заклад обирає доставку готових страв — кейтеринг, то гарячий цех у харчоблоці не потрібен. Натомість необхідне приміщення для приймання готових справ. Слід облаштувати лінію роздачі, мати холодильне обладнання та обладнання для розігрівання їжі, а також подбати про обідню залу з умивальнею.
Якщо ж страви готуються в харчоблоці закладу, важливо, щоб він був оснащений сучасним обладнанням, відповідав вимогам безпеки і нормам та принципам здорового харчування.
Потрібна посудомийна машина, щоб швидко і якісно мити та знезаражувати посуд. До того економія води.
Щодо меню, наголосили – замість смажених на жирі страв слід пропонувати дітям запечені, тушковані чи приготовані на пару страви. Щоб готувати їх швидко і якісно, потрібен сучасний пароконвектомат (комбінована пароварка) або духова шафа для запікання.⠀
«Удосконалення системи організації харчування в закладах освіти є однією з 8 стратегічних цілей Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій Українській Школі, схваленої Указом Президента України. А тому шкільні – їдальня, буфет і харчоблок – вимагають сучасних комунікаційних систем, нового обладнання, посуду та меблів. І тільки за таких умов почне формуватись культура здорового, збалансованого споживання їжі та питної води, починаючи зі шкільної парти», – підбила підсумок Мар’яна Дмитрів.
Переглянути запис тренінгу можна за покликанням:
https://www.youtube.com/watch?v=j4lmtT85waQ
Читайте також: На Львівщині запрацював Навчально-практичний центр слюсарних технологій