Модернізація харчоблоків у школах: як отримати державну субвенцію

Нарада Представників Департаментів Та Відділів Освіти Різних Областей України (4)
У Львові за сприяння департаменту освіти на науки Львівської ОВА відбулась нарада представників департаментів та відділів освіти 8 областей України.
Тема – розподіл субвенцій на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків у закладах освіти. Одразу нагадаємо, що цього року в Державному бюджеті передбачили на цю мету 1,5 млрд грн.
Міністерство освіти і науки України запровадило новий механізм розподілу субвенції на харчоблоки — власники закладів освіти мають подавати свої проєкти через платформу DREAM, яка буде їх рейтингувати. Відтак, ті проєкти, які внаслідок такого індикативного рейтингування здобудуть найбільше балів у своїх категоріях, потраплять на розгляд експертної комісії МОН, і вже вона визначить переможців.
«На Львівщині для 8 областей провели навчання щодо реформи харчування в закладах освіти. Було представлено, як саме держава надаватиме субвенцію на модернізацію харчоблоків і як громадам підготуватись, щоб її отримати. Представники регіонів мали можливість поставити свої питання, ознайомитись із деталями субвенції, що дозволить їм підготувати свої громади до участі у цьому своєрідному конкурсі. Будемо сподіватись, що як наслідок ми побачимо багато якісних проєктів від західних регіонів на платформі DREAM, адже це дозволить залучити кошти субвенції та інших джерел на оновлення харчоблоків у наших школах», - зазначив заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.
За його словами, ключовий виклик цієї субвенції полягає у тому, чи система нового механізму розподілу субвенції дозволить врахувати всі нюанси того, як сьогодні будується харчування в школах.
«В нас є шкільні заклади на 1000 осіб, де зона харчоблока менше як 150 кв. м. Система DREAM на таке в автоматичному режимі буде реагувати низькими балами, але такі реальні умови, школи працюють у дві зміни, мають кілька перерв для різних класів, і водночас саме такі школи потребують термінової модернізації харчоблоків. З погляду громад це також великий виклик: чи зможуть вони підготувати, конкурентоспроможні якісні проєкти», - додав Олександр.
Заступник директора департаменту освіти і науки Львівської ОВА Мар’яна Дмитрів наголосила, що основна мета Стратегії реформи шкільного харчування на 2023–2027 роки - побудова системи здорового і безпечного харчування. У департаменті освіти готові надати усю необхідні підтримку громадам, місцевим відділам освіти, щоб підготувати якісні проєкти з модернізації харчоблоків. «Проєкти на платформу DREAM можна «заливати» вже, але офіційна дата початку конкурсу оголосять окремо.
Про особливості одержання субсидії на харчоблоки розповіли учасникам наради менеджер проєктного офісу реформи шкільного харчування Олександр Бондар та спеціаліст із субвенції при Міністерстві освіти і науки України Ірина Подорожна.
Проєкти мають базуватись на трьох технологічних моделях організації харчування в закладах освіти, які затвердженні урядовою постановою «Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 1 червня 2023 року. Йдеться про базову кухню (коли їжу готують безпосередньо у школах та садочках), опорну кухню (коли в закладі готують не лише для своїх учнів, а й для дітей з інших закладів) та фабрику-кухню.
Важливо: На Львівщині відбувся регіональний з’їзд територіальних громад
При розробці проєктів слід користуватись КОДЕКСОМ 4:2024 «Настанова з проєктування при будівництві приміщень харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до моделей організації харчування».
Також діє посібник для проєктувальників та архітекторів, який містить рекомендації для комплексної модернізації й технологічного переоснащення харчоблоків у закладах освіти.
Основна вимога на отримання субвенції для модернізації харчоблоків та їдалень – кількість учнів. Для модернізації базової кухні у закладі повинно навчатись: не менше ніж 600 учнів для Києва й обласних центрів, 300 учнів для міських територіальних громад (ТГ) і закладів спільної власності обласних рад, 200 учнів для сільських і селищних ТГ. Якщо це стосується опорної кухні, то 1500, 1000 та 700 учнів відповідно до регіону.
Інші вимоги:
- наявність проєктно-кошторисної документації або технічного завдання на проєктування; створення протягом року або наявність у регіоні фабрики-кухні, у якій заплановано реалізацію проєкту;
- наявність кількох прилеглих закладів освіти-отримувачів послуг до ЗЗСО, у якому буде опорна кухня;
- безпечність умов освітнього процесу (очне/змішане навчання, наявність укриттів або передбачено облаштування до кінця календарного року);
- співфінансування з місцевих бюджетів не менш як 10%; комплексний підхід, який передбачає придбання обладнання, реконструкцію та/або капітальний ремонт приміщень;
- строк завершення проєкту — до кінця поточного року.
Саме виконання цих вимог вплине на рейтинг проєкту на платформі DREAM, тому слід добре готувати відповідні документи.
Переможці мають використати субвенцію до кінця цього року, бо вона неперехідна, і гроші повернуться в держбюджет. Проєкти, які пройдуть процедуру реєстрації на платформі DREAM і не отримають право на субвенцію, будуть доступні для уваги донорів та інвесторів, які зможуть зголоситись до їх фінансування. Зокрема, Мінінфраструктури досягло домовленості з Європейським інвестиційним банком, щодо фінансування в обсязі 50 млн євро на такі проєкти.
В Україні налічується приблизно 14 тисяч шкіл і 9 тисяч дошкільних закладів. Очікується, що субсидії отримують приблизно 150 проєктів. Йдеться про субвенцією з держбюджету, яка мала б стати системною і щорічною.