Аграрії Львівщини за 5 років збільшили виробництво зерна майже на 40%
Середня врожайність у зазначений період по зернових і зернобобових культурах зросла майже на 27%.
У сільськогосподарських підприємствах Львівщини зберігається тенденція зростання обсягів виробництва сільськогосподарських культур. Відбувається це через збільшення посівних площ так і за рахунок зростання середньої врожайності.
Впродовж 2018-2022 років вся посівна площа збільшилась на 15,6% (з 366,8 до 424,2 тис. га), в тому числі площі зернових і зернобобових та олійних культур збільшились на 36,7% (з 290,0 до 396,4 тис. га).
Середня врожайність у зазначений період по зернових і зернобобових культурах зросла майже на 27%, по олійних дещо менше - на 8,2%. Обсяги валового виробництва зерна впродовж зазначеного періоду зросли на 37,1% (з 1459,8 до 2001,8 тис. т), інформують в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації, посилаючись на показники виробництва продукції рослинництва, оприлюднені органами державної статистики України.
«Разом зі збільшенням посівних площ зростання обсягів виробництва зерна зумовлене насамперед впровадженням аграріями інноваційних технологій вирощування зернових і олійних культур та посівом високоврожайного сортового насіння», - прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту.
У структурі посівних площ в сільськогосподарських підприємствах вирощування зернових та олійних культур займає 96-98 %, причому частки цих сегментів в загальному валовому виробництві майже однакові. Однак сільгоспвиробники в межах своїх площ стараються дотримуватись структури сівозмін.
За результатами аналізу статистичних показників по зібраних площах за 2018-2022 роки найбільший відсоток збільшення спостерігається по кукурудзі (237,9%), сої (199,3%), гречці (154,7%). По вищезазначених культурах відмічено і збільшення обсягів виробництва зерна, відповідно кукурудзи (223,3%), сої (187,3%), гречки (161,4%).
Інформація щодо показників виробництва сільськогосподарських культур наведена в інфографіці.