Всесвітній день ґрунту: площа земель Львівщини складає понад 2 млн гектарів

Ґрунти Львівщини
Щороку 5 грудня у світі відзначають День ґрунту, адже це основний ресурс виробництва в сільському господарстві.
Завдяки своїй родючості ґрунти є основним засобом виробництва в сільському господарстві, головним джерелом сільськогосподарських продуктів та інших рослинних ресурсів, основою забезпечення добробуту населення. Близько 95 % продовольства виробляється на ґрунтах.
Загальна площа земель Львівської області – 2 млн 183 тис. га. Площа сільськогосподарських угідь – 1240 тис. га, в тому числі ріллі – 771 тис. га. Варто відзначити, що ґрунт – це невідновлюваний ресурс, який потребує постійної компенсації енергетичних втрат, що відбуваються внаслідок вирощування врожаю сільськогосподарських культур.
«ґрунтовий покрив Львівщини представлений переважно дерновими, дерново-підзолистими та сірими, сірими опідзоленими ґрунтами, які відрізняються невисоким рівнем природної родючості та легко піддаються деградаційним процесам. Площа кислих ґрунтів орних земель області становить більше 200 тис. га., а тому охорона ґрунтів, раціональне використання, збереження та підвищення їх родючості власником чи користувачем землі - неодмінна умова подальшого с/г виробництва та економічного прогресу суспільства», – зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.
Нагадаємо, що у Львівській області у поточному році в межах Комплексної програми підтримки проводились заходи зі збереження та відтворення родючості ґрунтів. Органам місцевого самоврядування виділялись кошти на поліпшення громадських пасовищ за кошти, що надійшли від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.
«Зараз кожна громада Львівщини, як розпорядних земель сільськогосподарського призначення комунальної власності, повинна подбати за покращення земель за наявний резерв коштів від втрат, а у випадку відсутності коштів, акумулювати потрібні фінансові резерви задля збереження природної родючості ґрунтів. Адже саме від родючості наших ґрунтів залежить продовольча безпека регіону, області та країни в цілому», – доповнила Тетяна Гетьман.