Невдовзі аграрії Львівщини розпочнуть збирати врожай

Збір Урожаю
Збирання зернових культур є одним із ключових етапів аграрного сезону, що вимагає високої організованості, злагодженої роботи та значних зусиль.
Попри складні агрокліматичні умови впродовж вегетаційного періоду — надлишок або нестача опадів, зниження температур у травні, градобої та грози, але критичного впливу на стан культур немає.
За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України, ранні зернові колосові культури дозрівають поетапно. Озимий ячмінь перебуває у фазі початку воскової стиглості, озима пшениця на завершенні молочної стиглості, а озиме жито у фазі молочної стиглості.
Аграрії розпочнуть обмолот ранніх зернових культур, зокрема ячменю озимого, який дозріває найшвидше, за вологості зерна не більше ніж 16‒18 % чи за стандартної вологості 18-20 %. При такій вологості зерно можна успішно збирати прямим комбайнуванням без значних втрат. Важливо, щоб зерно мало свій специфічний колір, а солома не ламалася при збиранні.
«Озимих культур у промисловому секторі області посіяно на площі 145,3 тис. га. Ми очікуємо, що збирання врожаю відбуватиметься організовано та в максимально стислі терміни. Важливо не лише зібрати зерно, а й забезпечити його належне зберігання, логістику та реалізацію», — зазначила Людмила Гончаренко, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації.