Slow Food: на Львівщині регіональні лідери говорили про розвиток гастротуризму та фермерства

На Львівщині Регіональні Лідери Говорили Про Розвиток Гастротуризму Та Фермерства (6)
Минулого вікенду Львівщина стала центром важливої гастрономічної події — сюди з’їхалися голови обласних конвівіумів Slow Food з різних регіонів України.
Очолила зустріч голова національного представництва руху Slow Food в Україні Юлія Пітенко. Основна мета візиту - окреслення стратегії розвитку регіональних мереж локальних виробників: від невеликих фермерських ініціатив до великих господарств. У центрі уваги — створення зв’язків між фермами, кав’ярнями, ресторанами, крамницями та відпочинковими комплексами, які поділяють філософію Slow Food. Ця синергія формує якісне підґрунтя для розвитку гастротуризму.
Зустріч розпочалася у Львові з візиту на фермерський ринок на площі Ринок, де учасники познайомилися з локальними виробниками.
Згодом у кав’ярні «Світ кави» відбулася розмова з власниками закладу та представниками департаменту спорту, молоді та туризму Львівської ОДА.
«Гастрономічний туризм ми почали розвивати ще у 2018 році: видали путівник «Гастромандри Львівщиною» та створили мапу фермерських господарств, відкритих для туристів. Ми хотіли показати, що фермерство — це не лише про виробництво, а й про досвід: туристи — кінцеві споживачі — можуть приїжджати, спостерігати за процесом вирощування, знайомитися з виробництвом, дегустувати і купувати продукцію. Пандемія та повномасштабна війна дещо загальмували цей напрям, але сьогодні є і запит, і потреба оновити маршрути та презентувати їх у комплексі з іншими туристичними локаціями», — зазначив заступник директора департаменту спорту, молоді та туризму Львівської ОДА Тарас Лозинський.
Він також пригадав, що у 2022 році створили промовідео про яворівський пиріг — елемент нематеріальної культурної спадщини України. Його можна переглянути за посиланням. Серед інших продуктів-кандидатів на включення до переліку: дрогобицька сіль і ковбаса, стрийський ясь, варення з ружі.
Співвласниця родинного бізнесу «Світ кави» Оксана Бедрій розповіла учасникам про шлях зерна — від далеких плантацій до філіжанки кави, яку готує бариста.
«Ми починали у 2000-му з маленької крамнички, сьогодні маємо кілька кав’ярень і власну обсмажку. Для нас дуже важливою є якість кави. Ми багато подорожували світом, відвідуючи плантації. Найбільше нас вразила Ефіопія — домівка кави, де вона росте без хімії, просто серед джунглів. Це щось особливе», — поділилася вона.
Учасники дізналися і про багаторівневий процес обробки кави — від сортування до ручного добору зерен. Цікавий факт: виробництво повністю безвідходне — навіть рештки зерен знаходять свого споживача.
Наступним пунктом стала поїздка до ведмежого притулку «Домажир», де учасники скуштували справжній яворівський пиріг та ведмеже вино.
Фінал зустрічі відбувся на природі — під час сніданку на «Полі Щастя» біля Львова. Тут учасники провели стратегічну сесію, обговоривши бачення майбутнього розвитку.
«Ми хочемо вивести фермерство та гастрокультуру на рівень філософії — це не просто вирощування чи виробництво, це агроарт, мистецтво фермерства», — наголосила голова львівського конвівіуму Оксана Оленюк-Пухняк.
Вона також презентувала ідею створення агро-гастрономічної школи у селі Кудирявців, за 45 км від Львова.
«Це 18 гектарів — сливові сади, поля, простір для експериментів. Ми мріємо про відкриту гастролабораторію для шеф-кухарів, де народжуватимуться нові рецепти, а гастроексперименти завершуватимуться обідом у спеціально облаштованій оранжереї»,- пояснила Оксана Оленюк-Пухняк.
Довідково:
Slow Food — міжнародний некомерційний рух, що виступає за право кожного на здорову, чисту та чесну їжу. Його філософія базується на локальності та збереженні гастрономічної спадщини.
В Україні рух діє з 2004 року, представлений громадською організацією «Тиха їжа України». Один із ключових напрямів — участь у глобальному каталозі «Ковчег смаку», де номінуються унікальні українські продукти, що перебувають під загрозою зникнення.