Одне з ключових завдань реформи шкільного харчування – організація безоплатного харчування учнів початкових класів
Основна мета реформи – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
Реформа шкільного харчування, яка розпочалася у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської є одним із пріоритетів, закладених у Стратегію розвитку освіти Львівщини на період до 2027 року.
Олена Зеленська озвучила пріоритетні завдання реформи на 2025-й – рік масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
«Цього року я бачила дуже гарні приклади роботи громад, коли вони діють проактивно – залучають місцевих фермерів, бізнес, враховують регіональні особливості. А найголовніше – коли підходять не формально, а людяно», – наголосила перша леді наприкінці минулого року на підсумковій нараді.
Нагадаємо, 27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Документ визначає план дій на 2023–2027 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання.
Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:
Стратегічна ціль 1.
Достатність фінансового ресурсу у замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно.
Стратегічна ціль 2.
Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.
Стратегічна ціль 3.
Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок.
Стратегічна ціль 4.
Свідоме обрання українцями здорового харчування.
Стратегічна мета реалізації цих чотирьох цілей – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування у дітей і дорослих.
1 травня 2024 року розпорядженням голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького № 407/0/5-24ВА затверджили Програму реформування шкільного харчування у Львівській області на 2024-2027 роки, якою передбачено забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування здобувачів освіти.
Основні цілі програми: оновлення меню шкільних їдалень згідно з сучасними стандартами здорового харчування; модернізація обладнання шкільних кухонь; навчання персоналу їдалень новим підходам до приготування страв; просвітницька робота серед учнів та батьків щодо важливості збалансованого харчування.
Ділимось досвідом впровадження Реформи у трьох громадах Львівщини.
БРОДІВСЬКА ГРОМАДА
У Бродівській міській територіальній громаді функціонує 21 заклад загальної середньої освіти, у яких навчається 4376 здобувачів освіти. У кожному закладі організовано гаряче харчування. Приготування готових страв проводиться самостійно з дотриманням норм харчування та HACCPу.
Коштом державної субвенції у громаді безоплатним харчуванням охоплений 1561 учень 1-4 класів, коштом місцевого бюджету – 956 учнів 5-11 класів пільгових категорій. Вартість харчування дітей у ЗЗСО становить у середньому 38 грн.
Бродівська СЗОШ І-ІІІ ступенів №2 з вивченням англійської мови та Бродівський ОЗЗСО І-ІІІ ступенів №3 беруть участь у проєкті Програми шкільного харчування Всесвітньої продовольчої програми ООН. Завдяки цій Програмі організовано гаряче харчування для 180 учнів 1-4 класів, які відвідують групи подовженого дня у цих школах.
У всіх ЗЗСО провели атестацію робочих місць шеф-кухарів та кухарів за умовами праці. Постійно проводяться санітарно-гігієнічні дослідження виробничого середовища. У закладах освіти впроваджується система безпеки харчування HACCP, яка передбачає контроль за якістю продуктів, починаючи від їх прийому до моменту подачі готової страви.
Модернізація обладнання харчоблоків є одним із ключових напрямків реформи шкільного харчування у Бродівській громаді.
Торік завдяки німецькому місту-партнеру Бендорф та проєкту GIZ «Муніципальне партнерство для цивільного захисту та відбудови в Україні» Бродівська міська рада одержала сучасне кухонне обладнання для покращення шкільних харчоблоків.
Також завдяки участі Бродівської громади у проєкті «ГОВЕРЛА» від USAID у шкільних харчоблоках оновлено обладнання, яке дозволяє не лише готувати смачні та корисні страви, але й забезпечує безпеку харчових продуктів та ефективність роботи персоналу.
Для оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків шкіл 2024 року коштом місцевого бюджету придбали новий кухонний та столовий посуд.
⠀За словами Бориса Мартинюка, директора Бродівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №3, «школа та батьківська спільнота схвально сприйняла відповідну ініціативу керівництва країни, що реалізується у співпраці з іноземними партнерами». «Адже це турбота про майбутнє покоління та формування здорового організму через культуру харчування», - додає він.
Також ми поспілкувались з Людмилою Піх, мамою двох учнів початкових класів Бродівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №3: «Відправляючи дітей до школи, почуваюся спокійною за те, що голодними вони точно не будуть. Звичайно, діти не дуже полюбляють каші, але, як кажуть, вода камінь точить: і мої діти уже інколи і вдома просять приготувати їм «кашку з пшенички». Вдячна працівникам їдальні, що сприяють формуванню у дітей звички правильного харчування».
А ось враження тих, заради кого ця реформа і впроваджується:
Анастасія Снєткова, учениця 10 класу Бродівської СЗОШ І-ІІІ ст. №2: «Дуже любимо чай з лимоном, обожнюємо сирники. Фрукти завжди свіжі».
Яна Кукулка, учениця 3 класу Бродівського ОЗЗСО І-ІІІ ст. №3: «Мені подобається їжа у нашій шкільній їдальні, завжди чекаю днів, коли нам готують сирники».
КОМАРНІВСЬКА ГРОМАДА
У закладах освіти Комарнівської міської ради харчування учнів І-ХІ класів організовано за кейтеринговою системою. Опорна кухня-харчоблок працює в Переможненському ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Андрія Халака. Вона оснащена сучасним обладнанням, є всі необхідні приміщення.⠀
Всі 8 освітянських закладів Комарнівської ОТГ залучені до кейтерингової системи, обіди доставляються за графіком в межах часового проміжку 11 – 12 години. У кожній школі облаштовано комфортні обідні зали та харчоблоки, у яких передбачена система підігріву їжі.
Загалом шкільним харчуванням у громаді охоплено 1280 дітей, з них 180 – пільгових категорій. У тому числі у школах обідають 418 здобувачів І-ІV класів: коштом субвенції та місцевого бюджету у співвідношенні 70% на 30%.
Цього року субвенція з державного бюджету на харчування учнів початкової школи становить 1 241 500 грн, а з місцевого бюджету на це виділено 533 820 грн. Вартість обіду для І-ІV класів – 50 грн. (35 грн – державний бюджет, а 15 грн – місцевий).
Думкою щодо шкільного харчування у Комарнівській міській громаді ділиться Ганна Тарадада, класний керівник 4 класу Комарнівського ОЗЗСО І-ІІІ:
«Державна програма безоплатного харчування учнів 1-4 класів - важлива і потрібна ініціатива. Організацією харчування в нашому закладі освіти займається приватний підприємець Марія Дорота. Різноманітне меню, завжди смачні гарячі обіди, які подобаються нашим учням. Разом з тим ми також часто чуємо схвальні відгуки від батьків».
А ось і оцінки від учнів:
Богдан Глушко, учень 4 класу Комарнівського ОЗЗСО І-ІІІ ступенів: «Мені дуже подобаються страви, які подають у нашій шкільній їдальні, а саме картопляне пюре, нагетси, котлети, гречка і макарони».
Каміла Горбатюк, учениця 2-Б класу Комарнівського ОЗЗСО І- ІІІ ст.: «Моя найулюбленіша страва – це картопля з буряками. Чи я хотіла б щось змінити у меню – ні».
ТРОСТЯНЕЦЬКА ГРОМАДА
Харчування у шести закладах загальної середньої освіти Тростянецької сільської громади здійснюється методом аутсорсингу через закупівлю послуги з харчування шляхом тендерної процедури.
При цьому безоплатне харчування для учнів 1-4 класів організували ще у 2016 році – з моменту створення територіальної громади. Отже, керівництво громади одразу сприйняло реформу шкільного харчування, оскільки цілком усвідомлювало важливість і користь правильного харчування. Примірне чотиритижневе меню складено за «Збірником рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах» Є.В. Клопотенка.
Сьогодні з 811 здобувачів освіти Тростянецької ТГ безкоштовно харчуються 288 учнів 1-4 класів (70% – кошти державного бюджету, 30% – місцевого) та 122 учнів пільгових категорій 5-11 класів – коштом місцевого бюджету. Вартість харчування на одного учня становить 50 гривень.⠀
Також у Тростянецькій громаді організували якісне харчування для вихованців дошкільних підрозділів з денним перебуванням, які функціонують у трьох закладах загальної середньої освіти. Вартість харчування на одну дитину становить 120 грн на день. Безкоштовно харчуються діти пільгових категорій, решту – за батьківську плату в розмірі 70% від загальної вартості харчування, 30% – це кошти місцевого бюджету. Багатодітні батьки сплачують 50% від вартості харчування.
За словами Лесі Фарат, начальника відділу освіти Тростянецької сільської ради, підприємці могли б забезпечити харчуванням решту здобувачів освіти, однак лише 30 % з них виявляють бажання харчуватись у школі власним коштом: «Думаю, така проблема є не лише у школах нашої громади. Власне, ми поставили собі ж запитання: «Чому частина учнів не хоче харчуватись у шкільній їдальні?» Щоб дати на нього відповідь, проведено моніторинг якості харчування в закладах освіти та вибіркове опитування школярів. Виявилось, що чимало з них не полюбляють таких страв, які готуються у школі, бо їм до смаку смажене, а не печене, щоб було солене, або навпаки, дуже солодке. Зрозуміло, що культура харчування, смакові уподобання йдуть від сім’ї, і щоб їх змінити, потрібно на цю тему говорити з батьками, розповідати їм про наслідки вживання шкідливої їжі. А це питання часу. Проте хочу наголосити, що більшість дітей полюбляють страви, приготовлені у шкільній їдальні і задоволені якістю харчування», – зазначає Леся Фарат.
Такої ж думки і Надія Кобрин, директор Бродківського ЗЗСО І-ІІ ступенів: «У щоденне меню входять салати з капусти, буряка, моркви. Це наші рідні українські овочі, які є надзвичайно корисними для здоров’я. Меню різноманітне і дієтичне: картопляне пюре, каша, макарони, котлета, фрикадельки, шніцель, плов, нагетси, сирники з джемом та інше. З напоїв маємо узвар, чай, какао, сік. Кожного дня свіжі сезонні фрукти. Підприємець відповідально виконує свою роботу. Кухар дотримується технологій приготування їжі».
Вона додає: «Цікаво, що не всі страви, які є в меню, подобаються дітям. Проблема в тому, що в сім'ях є певні традиції харчування, які не завжди збігаються з правилами здорового харчування. Інколи діти відкидають нові страви через те, що вони не звикли їсти овочі чи каші вдома. Скажімо, діти молодших класів, буває, не хочуть їсти салати, надають перевагу котлеті, ніж фрикадельці в соусі. Сирники їдять із задоволенням. Більшість дітей не п’ють какао».
Ми також попросили дітей скласти свою оцінку шкільному харчуванню у громаді:
Уляна Кос, учениця 4 класу Демнянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів: «Мені подобається їсти усі страви, бо вони смачні. Кухар дуже смачно готує. Завжди є свіжі фрукти – апельсини, банани, яблука. Та найбільше я люблю сирники з варенням та какао». Дарія Гук, учениця 7 класу Тернопільського ЗЗСО І-ІІІ ступенів: «Я люблю їсти у шкільній їдальні. Страви смачні і мають апетитний вигляд. На мою думку, канапки, принесені з дому і спожиті похапцем, менш корисні, ніж гаряча страва».
Леся Босак, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти департаменту освіти та науки ЛОДА, характеризуючи перебіг реформи шкільного харчування в області, наголошує: «Одним з основних напрямків реформи системи шкільного харчування є забезпечення харчуванням учнів початкової школи (1–4 класи) та дітей пільгових категорій. Цей напрям став одним із найважливіших пріоритетів у Львівській області, оскільки йдеться за турботу про найменших дітей і тих, хто потребує особливої підтримки та захисту.
Кількість дітей пільгових категорій, на жаль, збільшується. Це і внутрішньо переміщені особи, і діти військових. Тому впродовж 2024 року громади на місцях докладали чимало зусиль, аби підтримати реформу і знайти ресурси, щоб такі діти могли харчуватися в закладах освіти безоплатно».
Читайте також: У Яворові відкрили інклюзивно-ресурсний центр⠀