На Львівщині зростає промислове виробництво овочів
Основну частину овочів в області вирощують у господарствах населення, які займають 96% площ і забезпечують відповідні обсяги виробництва.
Частка промислового виробництва овочів становить лише 4%, вирощуванням яких займається понад 80 сільськогосподарських підприємств. У 2024 році сільськогосподарські підприємства Львівської області залучили 2,15 тис. га під овочеві культури, що на 7,5% більше, ніж торік.
Найбільший попит серед овочевих культур має капуста, якої у поточному році зібрали 4,6 тис. тонн, що становить близько 14% від всього валового збору овочів у сільськогосподарських підприємствах.
«Частка промислового виробництва в області поки що залишається невеликою, проте ми спостерігаємо поступове розширення площ, особливо під культури так званого «борщового набору». Крім традиційних овочевих культур в області аграрії вирощують нішові культури, зокрема, батат, спаржу, кавуни, дині та інші. Вирощування таких культур, які не потребують великих площ можуть забезпечити значні доходи з одиниці земельної площі. Сьогодні нішеві культури - це своєрідна подушка безпеки, яка гарантує аграріям додаткове джерело прибутку», - зазначила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко.
В загальній структурі посівних площ сільськогосподарських підприємств капуста займає 12,5%. На другому місці — морква (9,7%), на третьому — столовий буряк (7,7%). Цибуля займає близько 5,2% усіх овочевих площ.
До теми: На Львівщині збільшили площі та обсяги виробництва садовини