Додаток до наказу начальника обласної військової адміністрації від 14.07.2022 № 130/22
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ начальника
обласної військової адміністрації
_____________ № ___________
КОМПЛЕКСНИЙ ПЛАН ЗАХОДІВ
локалізації спалаху сальмонельозу серед відвідувачів мережі ресторанів «Томатіна»
та недопущення епідемічних ускладнень в області
№ з/п |
Найменування заходів |
Термін виконання заходів |
Відповідальні виконавці |
1. |
Забезпечити збір епіданамнезу в усіх хворих на гострі кишкові інфекції (сальмонельоз), що в межах інкубаційного періоду споживали страви мережі ресторанів «Томатіна». Визначити ймовірні фактори, час інфікування та межі спалаху |
Негайно, у разі виявлення хворих |
Державна установа «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (далі – ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»), Департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації (далі – Департамент ОЗ)
|
2. |
Забезпечити належне лабораторне обстеження та лікування хворих на гостру кишкову інфекцію (сальмонельоз) відповідно до Клінічних настанов та маршрутів пацієнта. Забезпечити подання екстрених повідомлень телефоном, а далі згідно з Ф-058/о у територіальні підрозділи ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» та повідомлення Ф-155 «Термінове повідомлення про надання медичної допомоги при надзвичайній ситуації» до КНП ЛОР «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»
|
Негайно, у разі виявлення хворих |
Департамент ОЗ |
3. |
Забезпечити готовність бактеріологічної лабораторії ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» для проведення лабораторних досліджень продукції мережі ресторанів «Томатіна», змивів та матеріалу від працівників на наявність патогенної флори. Про результати досліджень повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
|
Постійно |
ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» |
4. |
Провести епідрозслідування причин і умов виникнення спалаху, обстеження об’єктів, з якими пов’язане виникнення спалаху з проведенням лабораторних досліджень та вжиттям заходів відповідно до вимог чинного законодавства. У разі виявлення носіїв кишкових інфекцій серед працівників закладу громадського харчування здійснювати їх відсторонення від роботи до одержання негативних результатів лабораторних досліджень
|
Негайно |
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області, ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» |
5. |
Забезпечити підтримання постійного запасу діагностичних і лікувальних препаратів (сольових розчинів для парентерального та перорального застосування, систем разового використання, антибіотиків для лікування) для надання медичної допомоги хворим на гострі кишкові інфекції
|
Постійно |
Директор КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня», керівники закладів охорони здоров’я, в яких є інфекційні відділення
|
6. |
Забезпечити посилення санітарного нагляду за підприємствами громадського харчування, харчової промисловості і торгівлі харчовими продуктами, водопровідними та каналізаційними спорудами |
Негайно |
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області |
7. |
Виписку хворих зі стаціонару проводити після 2-х від’ємних результатів бактеріологічних досліджень на сальмонельоз (у хворих з лабораторно підтвердженим діагнозом) |
У разі реєстрації випадків сальмонельозу |
Директор КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня», керівники закладів охорони здоров’я в яких є інфекційні відділення |
8. |
Забезпечити інформування населення з питань профілактики гострих кишкових інфекцій у літній період з використанням інтернет-ресурсів та засобів масової інформації
|
Липень-серпень |
ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ», керівники закладів закладів охорони здоров’я
|
9. |
Про вжиті заходи щоденно інформувати Головного державного санітарного лікаря області |
Щоденно до локалізації спалаху |
Директор КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня», керівники закладів охорони здоров’я, в яких є інфекційні відділення, Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
|
Директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації Орест ЧЕМЕРИС