«Солом'яний Всесвіт – солом'яний «павук»: у Нагуєвичах відкрили виставку виробів з соломи
В межах заходу мисткиня Галина Данило провела майстер-клас із виготовлення солом’яних атрибутів.
У вівторок, 31 січня, в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» відбулися дві цікавих і пізнавальних події: відкриття виставки «Солом'яний Всесвіт – солом'яний «павук» та майстер-клас із виготовлення виробів із соломи, який провела авторка виставки, мисткиня Галина Данило.
Відкриваючи виставку, директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак наголосив, що українські звичаї сягають в глибоку давнину. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.
До музею завітали багато учнівської молоді, яким було цікаво почути і побачити традиції нашого народу. Галина Данило охоче поділилася з усіма секретами виготовлення виробів із соломи.
Авторка виставки Галина Данило розповіла про історію виникнення такого заняття українців, як соломоплетіння, адже «павуки» з соломи – це справжній витвір мистецтва, наповнений глибоким сакральним змістом. Вважалося, що вони охороняли будинок, приносили добробут і щастя в сім'ю, вбираючи в себе всю негативну енергію, а в його павутині заплутуються нечиста сила, нещастя і хвороби, а в сім`ї пануватимуть щастя і лад. Щороку повторювався цикл: старий «павук» спалювався і на його місце вивішувався новий.
Люди вважали, що ця легка конструкція відтворює єднання поколінь та навіть побудову Всесвіту. Павук був хатнім лікарем. Ця геометрична прикраса гармонізувала простір навколо себе. Якщо хтось погано почувався – потрібно було постояти під павуком, щоб здоров’я покращилося. Аналогічні прикраси, відомі як гіммелі, відомі на півночі Європи, передусім у данців та шведів. Виготовлені з очерету або соломи, прикрашені шматочками дерева, яєчною шкаралупою, пташиним пір'ям і пряжею, вони складаються з дванадцяти частин, які символізують 12 місяців.
Оглянувши виставку, всі бажаючі мали можливість власноруч виготовити елементи водночас і новорічної прикраси й оберега, завітавши на майстер-клас.
Техніка приготування:
Для цього потрібно завчасно заготувати соломку. Це може бути пшениця, жито або овес. Але найкраще для павука – жито, оскільки воно цупке, не таке ніжне, як пшениця. Збирати жито варто через тиждень-два після Зелених Свят, коли воно починає цвісти. Нажате жито сушать близько тижня. Перед початком роботи потрібно підготувати соломку, вирізаючи з неї колінця. Для павука краще брати третє коліно з жита, оскільки перше коліно − тонке, друге − м’яке, а третє – ідеально підходить. Готову до роботи соломку запарюють у воді. Якщо жито зібрано вчасно – замочуємо його у теплій воді на 15 хвилин. Якщо зібрано старим – варто прокип’ятити від 5 до 20 хвилин.