Як готувати яворівський пиріг – елемент нематеріальної культурної спадщини України - та зробити його відомим на весь світ? (ВІДЕО)
Рецептом традиційної галицької страви ділиться шеф-кухар Петро Сподарик.
Управління туризму та курортів разом із департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА та Інститутом Галицької кухні активно працюють над промоцією яворівського пирога.
Сьогодні партнери презентують відео та діляться традиційним рецептом приготування давньої галицької страви, з дріжджового тіста і картоплі з гречкою, яка вже у переліку нематеріальної спадщини України. Мета – стати надбанням ЮНЕСКО.
Над відео, яке створено в рамках реалізації Програми розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2021 – 2025 роки, працювали:
- Тарас Дронь, український кінорежисер, продюсер, сценарист, член Української кіноакадемії – ідейний натхненник
- Олександр Кулик – режисер, оператор
- Олесь Кіф’як – монтаж, освітлювач
- Андрій Тихий – оператор
У презентаційному відео «Яворівський пиріг – елемент нематеріальної культурної спадщини України», яке можна побачити, головний герой – шеф кухар Петро Сподарик. Він пам’ятає цю страву з дитинства, бо його бабця випікала її щонеділі.
Ось традиційний спосіб приготування яворівського пирога, який внесли до переліку нематеріальної спадщини України.
Для тіста: 250 мл молока, 50 г дріжджів, 1 яйце, пучка солі, 0,5 кг муки. Для начинки: 1,5 кг картоплі, 300 г гречки, 100–150 мл олії (або сала), 2 великі цибулини, сіль та перець до смаку.
Готуємо тісто. Півпачки дріжджів розчинити у теплому молоці, додати муку, сіль, яйце, і замісити тісто (м’якше, ніж на вареники). Поставити в тепле місце на 15 хв.
Готуємо мастигу (засмажку). Нарізати сало дрібними шматками, підсмажити до золотистого кольору, додати нарізану цибулю і довести її до готовності (в піст засмажували на олії).
Готуємо начинку. Картоплю зварити, відцідити й відразу пом’яти (на пюре). Промиту гречку, сіль і перець перем’яти з картоплею. Додати засмажку і ще раз перем’яти.
Тонко розкачати тісто, посередині викласти гарячу начинку, яку повністю загорнути краями тіста. У змащену олією братванку викласти сформований пиріг, зверху помастити збитим яйцем і проколоти в кількох місцях виделкою.
Пекти 45–60 хв. Гарячий пиріг перевернути на стільницю, накрити лляним рушником, покласти дощечку і зверху щось тяжке (3 кг), щоб потім не відставала шкірка. Витримати до 15 хв і подавати на стіл зі сметаною та сиром, борщем або мачанкою.
Любов Духнич з міста Яворів перейняла традиції випікання яворівського пирога від своєї мами. Готує його часто і, зазвичай, замішує тісто на квасному молоці.
«Гречку заливаю кип’ятком. Води має бути на два сантиметри вище, ніж крупи. Цибулю обсмажую на смальці. Для смаку до картопляного пюре додаю мелений лавровий листок та 2 столові ложки розігрітих мелених шкварок», – ділиться таємницями приготування пані Люба. Господиня заохочує випікати яворівський пиріг і своїх дітей, щоб традиція передавалася від покоління до покоління.
Всеволод Поліщук, співзасновник Інституту Галицької кухні розповів з чим найліпше смакує яворівський пиріг.
«Свіжу страву переважно подавали з мачанкою з сушених білих грибів. Але якщо той пиріг вже постояв, тобто був «зі вчора», то його смакували або з борщиком на буряковому квасі, без великої кількості овочів, або з рідкою грибною юшкою. Ще один варіант – обсмажити пиріг з двох сторін на топленому маслі. Відповідно, то десь з одного боку є смакова різниця, а з іншого – класика того, що називається «безвідходна кухня», на якій не пропадає нічого. І наша кухня була однією з таких з самих початків, що у світовій кухні стало модним лише 30 років тому», – підкреслює Всеволод Поліщук.
Наталя Табака, керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА, висловлює вдячність усім партнерам та Яворівській районній військовій адміністрації за допомогу та сприяння у популяризації яворівського пирога.
«Локальні страви мають працювати на економіку регіону. Ми прагнемо, щоб яворівський пиріг був у меню провідних ресторанів Львівської області. У кількох закладах громадського харчування, які можна побачити на мапі за посиланням https://cutt.ly/mVCAiCi , вже можна скуштувати цю страву», – розповідає про маркетингові кроки Наталя Табака.
Також запрошуємо зголоситись заклади харчування, хто бажає ввести в меню яворівський пиріг – ми включимо вас у спільні маркетингові заходи.
Якщо ви маєте пропозиції та хотіли б долучитися до стратегічної сесії/хакатону «Гастрономічні продукти Львівщини. Шлях до UNESCO», аби взяти участь у створенні стратегічного документу просування яворівського пирога, зголошуйтесь у приватні повідомлення на фейсбук сторінки Всеволода Поліщука https://cutt.ly/pBwOqbf або управління туризму та курортів Львівської ОВА https://cutt.ly/YBwOnZe