Міжнародна організація «World Central Kitchen» приготувала для переселенців на Львівщині 4,5 мільйони обідів

Діяльність WCK (2)
Про діяльність організації на Львівщині під час війни розповіли у департаменті соціального захисту населення.
Про діяльність організації на Львівщині під час війни розповіли у департаменті соціального захисту населення.
З початком повномасштабного вторгнення та агресії Росії про України, «World Central Kitchen» (WCK) готує та забезпечує свіжими стравами десятки мільйонів українських сімей, які вимушено покинули свої домівки, а також внутрішньо переміщених осіб, які залишились на території країни.
У перші ж години війни організація забезпечувала їжею та продуктами харчування людей на кордоні з Польщею, а також розгорнула діяльність із забезпечення обідами людей, що вимушені були евакуюватися залізничним транспортом.
Паралельно з цим в українських містах з’являються ресторани, кафе та заклади громадського харчування, які за підтримки Світової Центральної Кухні та її засновника Хосе безкоштовно годують тисячі тимчасово переселених українців. У межах співпраці з львівськими закладами, партнерами WCK стала низка закладів міста Львова.
Фонд в Україні з місією вперше і Львівська ОДА сприяла розповсюдженню волонтерської допомоги на території Львівської області, та інформувала про актуальні потреби внутрішньо переміщених осіб в області.
У Львівській області за 6 місяців роботи World Central Kitchen вдалось забезпечити:
- 38 691 продуктові набори (кожен з них розрахований на сім'ю);
- десятки фур з продуктами для постійного готування для 20 000 переселенців на локаціях;
- фінансування закладів на більше ніж 4 465 241 порцій готових страв та 1,4 млн сендвічів.
Є локації, які організація забезпечувала 2-3 разовим харчуванням протягом усіх 6-ти місяців війни. Забезпечення продуктовими наборами відбувалося системно - кожних 7-14 днів.
«Ми допомагали на Львівському вокзалі з 27 лютого спершу в кімнаті матері та дитини і місцевим волонтерам. Готували близько 1000 порцій щодня. А з середини березня повноцінно забезпечували гарячими порціями та сендвічами усіх потребуючих на залізничному вокзалі», - розповідає регіональний лідер «World Central Kitchen» у Західній та Центральній Україні Дарія Кулинич.
На території Львівської області з самого початку почало діяти 4 склади продуктів харчування: один - стратегічний, два працювали на розподіл для всеукраїнських доставок у складнодоступні міста (де є проблеми з ланцюжками постачання продуктів) та ще один склад служив для формування продуктових наборів для потреб ВПО Львівської та суміжних областей на Заході України. 16 складів по усій Україні сформували 4 млн продуктових пакетів, які складаються з продуктів переважно українських виробників.
Організація працює за кількома напрямами.
«У співпраці з закладами ми фінансуємо кожну зроблену та доставлену ними порцію - це перша програма. За програмою доставки продуктів для закладів, які мають можливість самостійно готувати - ми доставляємо або даємо можливість самовивозу продуктів. У Львівській області та Львові формували в середньому 30 - 35 тис порцій щодня.
За третьою програмою, організація надає продуктові набори на 12-15 кг. Адміністрація громад або активні волонтери розповсюджують їх за списками потреб між переселенцями, що мешкають у приватному секторі. Роздають продуктові набори у гуманітарних штабах, а в складних випадках (особи з інвалідністю, літні люди, віддалені села), їх доставляють додому.
Усі три програми працюють в гарячих точках. Особливою була місія волонтерів-героїв, які возили продуктові набори в населені пункти на лінії фронту місцевим жителям, які не змогли покинути місто. Натомість вони забирали тих, хто змушений покинути домівку і поселяли їх у Дніпрі / Запоріжжі / Полтаві в локації, де партнерські заклади забезпечують гарячим харчуванням за нашої підтримки», - розповідає Дарія.
Майже 14 мільйонів фунтів продуктів харчування було доставлено у 230 міст та населених пунктів України. Лише уявіть, щоденно WCK годує понад 330 000 українців гарячими стравами. Але і це ще не все. Також організація займається забезпеченням харчування українських родин у 8 країнах та на 40 прикордонних пунктах пропуску.
Довідково:
Міжнародна гуманітарна організація World Central Kitchen (або WCK) спрямовує свою діяльність на допомогу та підтримку населенню, постраждалому від стихійних, гуманітарних та будь-яких інших лих. Історія, довжиною в майже 22 роки (засновано у січні 2010 р.) – бере свій початок зі страшного землетрусу на Гаїті. Найважливішим завданням тоді для Хосе, його дружини Патрисії та їх друзів, було забезпечення їжею постраждалих та переміщених гаїтян. Хосе Рамон Андрес Пуерта – видатний іспанський шеф-кухар, власник десятків популярних рестонів, пабів та закусочних, фундатор Світової Центральної Кухні (World Central Kitchen). Як зазначає сам шеф-кухар, що це є найшвидшим способом показати згуртованість людей та жагу допомогти. З моменту заснування WCK організовує гостинні обіди у понад 10 країнах світу, в тому числі в Україні. «Готувати й куштувати разом, ось, що робить нас людьми».
Гасло Хосе та усієї родини World Central Kitchen: «Ми тут тому, що ми потрібні Україні!». Надалі фонд планує запровадження в Україні федтраку з автономною професійною кухнею, що матиме змогу забезпечувати мешканців гарячих точок більше, ніж 360 000 порцій на день! Також однією з найважливіших та пріоритетних завдань розширення забезпечення жителів «гарячих» міст продуктовими наборами (наразі це близько 55 000 наборів на день).
«Продовольча допомога - це не просто їжа, що вгамовує почуття голоду. Це тарілка надії. У найтемніший час це доводить, десь хтось піклується про вас», - шеф-кухар Хосе Андрес, засновник та головний спеціаліст World Central Kitchen.